Terapija z igličnimi aplikatorji

 • Poveča sposobnost za delo, tonizira organizem
 • Normalizira spanje
 • Dopolnilno zdravilo v zdravljenju obolenj notranjih organov
 • Pospešuje rehabilitacijo po prestani bolezni
 • Odstrani bolečino, ki jo povzročajo krči gladkih mišic in mišic okostja
 • V večkrat poveča efekt masaže, akupunkture in manualne terepije
 • Omogoča zmanjšati dozo zdravil ali se jim povsem odpovedati
 • Privarčuje čas in denar pacientov ter zdravnikov

Načini delovanja

Refleksni - To je večkratno zbadanje z iglami, ki deluje na cone Zaharjina - Geda. Iz teh con se delovanje prenaša na notranje organe s pomočjo kožno - segmentarno - visceralnih refleksov.

Terapija z igličnimi aplikatorji

Mehanski - To je statična masaža, ki se razlikuje od navadne ročne masaže. Takšna masaža izziva močno povratno lokalno reakcijo organizma. Reakcija se pokaže s hiperemijo, toploto kože in nas spominja na vnetje.

Galvanski - To delovanje je značilno samo za aplikator Ljapko. Naša koža je dober prevodnik elektrike. če priložimo (pritisnemo) aplikator k koži, potem se med njegovimi iglami v koži pojavi stalni šibak električni tok in pojav ionofreze. čim več vode je v koži, tem manjši je upor. To pomeni, da je zatečen, vnet predel bolj podvržen delovanju aplikatorja.

Terapevtski učinki

V času začetnih 3 – 7 minutah se občuti lahko zbadanje. Potem nastane občutek vibracije. čez 7 – 15 minut se postopoma pojavi naraščajoča toplota, ki se še dolgo drži potem, ko že prenehamo z delovanjem. Za tem se pojavi generalni efekt v obliki zaspanosti in splošne onemoglosti. Na teh slikah je razvidna krajevna reakcija organizma.

Terapija z igličnimi aplikatorji

Za odstranitev teh pojav se je potrebno nekoliko vzdvigniti nad aplikatorjem in se spustiti zopet na njega. Aplikatorji morajo izzvati samo prijetne občutke.

Priporočila pri uporabi

Korak aplikatorja izbirajo odvisno od starosti in komfortnih občutkov pri tej proceduri.

 • Otrokom do 15 leta priporočajo aplikatorje s korakom 3,5 mm
 • V starosti od 15 do 40 let s korakom 5,8 mm
 • Starejšim po 40 letu s korakom 6,2 mm

Male aplikatorje uporabljajo za dolgotrajno nalaganje ali nošenje v conah največjih bolečin, v conah kjer so razpoložene največje količine akupunkturnih toček. Lahko jih nosimo pod pasom, elastično gazo ali elastičnim povojem v času od 10 minut do 4 ur.

Iglični aplikatorji

Določanje in način delovanja plošč in valjčkov sta si podobni.  Navodila za uporabo so enaka. Ampak obstajajo tudi razlike. Plošče so namenjene za statično uporabo, ker imajo bolj izrazit galvanični efekt. Lahko jih nakladamo na vse dele telesa, v glavnem na območju hrbta, vrata, glave, trebuha, pod stopala in mečne mišice. Delo s ploščami ne potrebuje stranske pomoči.

Iglični aplikatorji

Pacienta lahko položimo na ploščo ali jo priložimo k njemu,  s tem, da obremenimo ploščo z malo vrečico napolnjeno s peskom. Obrnite pozornost na pravilno polaganje aplikatorja, od tega je odvisen efekt zdravljenja in karakter občutkov, ki jih dobivamo. Plošča mora enakomerno, ne močno pritiskati na kožo pacienta. Takrat bo sama procedura zelo prijetna. če bo področje povečanega pritiska, na primer nad kostmi, potem se pojavi neprijeten občutek in bolečina na tem področju.

Iglični aplikatorji

Valjčki – to so aplikatorji za dinamično uporabo. Se uporabljajo na vseh področjih telesa. Efekt dosežemo  dvakrat hitreje, kot pri uporabi plošč. Galvanično delovanje v njih je manj izrazito, ampak je prisoten efekt liftinga in napetost kože. Valjček potrebuje sodelovanje pomočnika pri obdelavi hrbta. S pomočjo valjčka je možno v času 10 minut razgreti celo družino po prehladitvi. Otroci so zelo veseli in se smejijo od zadovoljstva, ko jih obdelujemo z valjčkom.